Erkekler Neden Yol Sormaktan Hoşlanmaz?

 

Sorunun cevabı birinden bir şey istemenin hiyerarşi yaratmasında gizli. İstenen şey bilgi olsa dahi, tanımadığınız birine minnet etmek istemeyebilirsiniz. Burada esas soru, bunun neden özellikle erkeklere zor geldiğidir. Georgetown Üniversitesi Profesörü Deborah Tannen'a göre, erkekle kadının konuşma ve dolayısıyla sosyalleşmeden anladığı şeyler farklıdır. Kadınlar duygusal ilişki kurmak ve dertleşmek için konuşurken erkekler birbirlerine üstün gelmek amacıyla sohbet ediyor. Dolayısıyla özellikle erkekler arasındaki sosyalleşme, bir hiyerarşi savaşına dönüşüyor. Bu savaş da erkeklerin yardım istemesini zorlaştırıyor. Durum buykne bir erkek adres bulmak gibi basit bir şey için başka birinin kendisini domine etmesine neden izin versin ki?

Tannen'ın verdiği bir diğer örnek erkeklerin verip aldıkları en ufak bir şey üzerinden bile bir üste çıkma yarışı içine girebileceklerini gösteriyor. Yol verme çekişmeleri üzerinden çıkan kavgalara da çok fazla denk geliniyor. Yeri geldiğinde hemen her hareketini soğuk bir rasyonellikle hesaplayan iki aklı başında erkeğin, trafikte üç saniye kaybetmemek için işi birbirini öldürmeye kadar götürmesini ilk başta anlamlandırmak zor olabilir. Basit bir internet aramasıyla yüzlerce örneğe ulaşabilirsiniz, bu örneklerin hemen hiçbirinde taraflardan birinin kadın olmadığını göreceksiniz.

Tannen bunu da görmüş olacak ki erkeklerin kadınlara yol vermekte bir sakınca görmemesini bir şey bahşederek onları domine etmek, kendisinden aşağı bir yerde konumlandırmak istemesiyle açıklıyor. Açıklamanın bundan sonraki kısmında ise Amerika ile Türkiye arasındaki kültür farkına değiniliyor.

Tannen'a göre, iki erkek sürücü karşılaştığında biri diğerine yol verse bile ötekisi bunu almayarak karşısındakine minnet etmediğini, onun boyunduruğu altına girmediğinin altını çiziyor. Fazla medeni bir açıklama! Ülkemizde genelde böyle olmuyorsa bu, daha ilkel bir mücadelenin (kavga, yaralama, cinayet) fitilinin ateşlenmesinden kaynaklanıyor. Özetle iki erkek arasındaki basit bir mıntıka ya da öncelik kavgasında da mevzu yine hiyerarşi.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski