Bilinen İlk Kadın Besteci: Kassia

 Kassia, 810-865 yılları arasında yaşamış bir başrahibe, şair, besteci ve ilahi yazarıdır. Tam olarak sayısı bilinmese de yaklaşık olarak elli bestesi günümüze ulaşmıştır. Bizans'ın başkenti olan Konstantinopolis'te varlıklı bir ailede doğmuştur. Bu nedenle yüksek sınıf ailelerin geleneklerine uygun olarak özel eğitim almıştır. Zeki, yetenekli, hür düşünceleri olan güçlü bir kadındır.

Kadınların aşağılanmasına karşı büyük mücadeleler vermiştir. Dönemi'nin düşünce yapısının üstünde bir düşünceye sahip olan Kassia, Felsefe ve Teoloji alanlarında da büyük ilerlemeler kaydetmiştir.


Bir rivayete göre dönemin imparatoru olan Theophilos için düzenlenen eş seçme merasiminde Theopilos, Kassia'yı çok beğenir. Kassia'nın yanına giderek onunla uzun uzun sohbet etmeye başlar. Konu kadınlara gelmiştir. Theophilos, kötülüklerin dünyaya kadın yüzünden geldiğini, Havva'nın Adem'i kötü yola sürükleyerek yasak elmayı yemesine sebebiyet verdiğini söyler. Kassia'nın ise cevabı gecikmez. Kassia, iyiliklerin dünyaya kadınlar sayesinde geldiğini ve Meryem'in İsa'yı dünyaya getirdiğinden bahseder. Theophilos bu cevaptan rahatsız olmuş ve Kassia'nın yanından kalkıp gitmiştir. Daha sonrasında ise başka bir kadınla evlenmiştir.

Kassia'nın Bazı eserleri;

Eserleri dinlemek için isimlerine tıklayabilirsiniz.

 Kassia 843 yılında bir manastır kurar ve baş rahibesi olur. Çok iyi yönettiği bu manastırda besteler ve şiirler yazar. Hayatının sonuna kadar hiçbir insandan emir almadan, doğru bildiği her şeyi çekinmeden söyleyerek ruhunu özgür kılmış ve istediği gibi bir hayat yaşamıştır.


Yorumlar

Daha yeni Daha eski